Les Rutes Trans Catllaràs Btt són una magnífica proposta per descobrir la bellesa del Catllaràs. Aquest enorme massís ubicat al nord-oest del Berguedà destaca per la seva escassa presència humana. Només cal observar els petits nuclis poblats que hi ha a l’interior. La Nou de Berguedà (215 habitants), Castell de l’Areny (amb 70) i Sant Jaume de Frontanyà (30). Tampoc les poblacions que l’envolten, com Vilada, Borredà, Sant Julià de Cerdanyola,… Per comparar-ho amb les Guilleries, només Sant Hilari Sacalm té més habitants que tot el Catllaràs i totes les poblacions que l’envolten.

El clima s’ha caracteritzat per un règim de temperatures baixes al llarg de tot l’any i una notable pluviositat (més de 1.200 mm anuals). Alhora, gran part de les precipitacions són de neu, i als cims el període d’innivació s’allarga de novembre a abril. Cal afegir, tanmateix, la notable orografia, amb diversos pics per sobre els 1.700 metres i profundes valls arran dels 700 metres. És normal estar pedalant, habitualment,  entre els 1.000 metres i els 1.500.

Arran de tot això, la vegetació natural és molt abundant i variada. Als cims hi arriben pinedes de pi roig (amb rouredes de roure martinenc a les solanes, i amb fagedes a les obagues), sempre acompanyats de boix. Alhora, afavoreix la presència de flora (amb espècies protegides de gran valor com la flor de neu o els esclops, joia botànica que té les flors més grans de les orquídies europees). També de fauna com els isards, els nombrosos cérvols i cabirols, l’amenaçat i endèmic gall fer o el picot negre.

Com en la majoria de propostes de GuiesBtt.cat, en les Rutes Trans Catllaràs Btt s’inclou el sopar i l’allotjament previ al primer dia de ruta.

 


 

Ruta 2 dies llarga.

95 km i 3.545 m. acumulats. / 81,77 km i 3.112 m. acumulats.

Sortint des de Guardiola, s’ha configurat una ruta de 47.82 km i 1.919 metres acumulats el primer dia. La ruta passa pels indrets més característics del massís. Ho són el Roc del Catllaràs, Sant Jaume de Frontanyà, la Font del Bisbe i el Monestir de Santa Maria de Lillet, abans d’assolir La pobla. El segon dia (47,11 km. i 1.626 metres acumulats) la ruta s’enfila cap a Sant Romà de la Clusa, passant pel Xalet del Catllaràs. Retorna a Guardiola després de visitar el santuari de Falgars. En total, són 94.93 km i 3.545 m. acumulats.


 

Ruta 2 dies mitjana.

81,77 km . 3.112 m. de desnivell acumulat.

Hi ha un opció mitjana, que vé a ser l’opció llarga però lleugerament retallada per gaudir de les Rutes Trans Catllaràs Btt.

Així doncs, el primer dia, amb 41,49 km i 1.741 m. acumulats, elimina el tram de la Font del Bisbe. Val a dir que es pot accedir sense problemes amb vehicle des de La Pobla de Lillet. Alhora, el segon dia, s’elimina el tram de Sant Romà, reduint la etapa a 40,28 km i 1.371 m. acumulats. En total, 81,77 km i 3.112 m. acumulats. Per descomptat, l’opció més “raonable” de les Rutes Trans Catllaràs Btt, en la que es roda pràcticament per la vessant septentrional del Catllaràs.


 

Ruta 2 dies curta.

68,57 km . 2.392 m. acumulats./ 65,33 km i 2.340 m. de desnivell acumulat.

L’opció curta de la Trans Catllaràs 2 dies, és una proposta relativament factible per descobrir el meravellós entorn del Catllaràs.

Així, el primer dia, amb sortida des de Guardiola, la ruta s’enfila cap al Roc del Catllaràs. Tot seguit, baixa cap a la Pobla de Lillet passant pel Puig Lluent, l’extensa Baga de Montclús i el Monestir de Lillet. Són 31,60 km i 1.229 m. de desnivell acumulat positiu. Són pocs quilòmetres però força desnivell acumulat.

D’altra banda, el segon dia són més quilòmetres però amb menys desnivell. Amb sortida des de la Pobla de Lillet, el segon dia la ruta creua bona part de la vessant septentrional del Catllaràs. De fet, passa per alguns indrets força coneguts, com el Santuari de Falgars i el Xalet del Catllaràs, abans de tornar a Guardiola de Berguedà. En total, 36,97 km i 1.163 m. acumulats.

També hi ha, en aquest cas, una opció que retalla el primer dia a 28.36 km i 1.177 m. acumulats. Val a dir que, com en totes les opcions anteriors, assoleix el Roc del Catllaràs i el Cortal del Pla de l’Orri –un dels paisatges més espectaculars del Massís – abans de baixar a Montclús, el Monestir i la Pobla de Lillet. En total són 65,33 km i 2.340 m. de desnivell acumulat.

 


Les Rutes Trans Catllaràs Btt són una magnífica proposta per descobrir la bellesa del Catllaràs

Open chat
Hello 👋
Can we help you?